20 april 2016

SÄPO-journalisten och demokratinÄven nyheter och debatt som inte får plats, säger någonting om tidningen. Dessa sensationella uppgifter fick inte plats i alla etablerade tidningar:


Enligt Carl Tullgren, hans forna arbetskamrat, är ett samarbete med Säpo inget som Martin Fredriksson berättat för kollegorna.
– Det är en chock. Det är viktigt att journalistisk står fritt från myndigheters inflytande och då är det problematiskt att han inte berättade om det här. Det är väldigt mycket som fortfarande är ovisst, säger han

I en maffig Twitterdrapa avslöjar han att han i många år, under en tid då han bland annat varit aktiv i Antifascistisk aktion och Researchgruppen, också har varit avlönad Säpo-informatör.

Arbetaren och SvD kom med nyheten i början av mars. Men högerextrema grupper var upprörda och diskuterade saken redan i slutet av februari. De använde uppgiften mot extremvänstern AFA, och med deras logik mot vänstern i största allmänhet. Den här nyheten har en säker källa; Martin Fredriksson själv på twitter.

Lite då och då kan man hitta betydelsefull information, om man letar efter alternativ till den enkelspåriga nyhetsförmedlingen i de etablerade tidningarna. Oftast passerar dem, noterade bara av en liten skara läsare.


Men den här nyheten rörde till ordentligt. Martin Fredriksson med Researchgruppen fick Guldspade för kartläggningen av rasister och högerextrema individer 2014. Fredriksson är noga med att understryka, att de andra i Researchgruppen inte visste om hans koppling till  SÄPO. Värre blir det, när man tittar på Fredrikssons och Researchgruppens andra intressen utöver högerextrema grupper.
SÄPO-journalisten och den svenska sektionen av Amnesty International 

Marcello Ferrada de Noli är professor emeritus vid Karolinska Institutet och ordförande för " Swedish Doctors for Human Rights. I den första delen av sin artikeln redogör professor de Noli  hur den SÄPO-anställda journalisten påverkade Amnesty International Sverige att ta en annan ståndpunkt i fallet Assange än moderorganisation  Amnesty International : Amnesty International uppmanar Sverige att säkerställa Julian Assange kommer inte att utlämnas till USA

..The former SÄPO agent was significantly involved in the government’s efforts to ensure that the Swedish section of Amnesty International (for brevity, hereafter called Amnesty Sweden) would not advocate for the Swedish government to issue guarantees against the onward extradition of Julian Assange to the US, as called for by Amnesty International, Amnesty Sweden’s parent organization headquartered in London...

.. [3]The content, even the phrasing, of Fredriksson’s message to Amnesty Sweden is nearly identical to remarks made in an interview just weeks before by the Swedish Foreign Minister at the time, Carl Bildt...

..Considering the fact-based risk assessment of the likelihood of Julian Assange’s extradition to the US provided he is physically in custody on Swedish territory, [11] one plausible conclusion – now confirmed by the intervention of SÄPO’s former agent Martin Fredriksson – would be that Amnesty Sweden simply follows the Swedish government’s position, and indirectly, the US government’s design...

Professor de Noli visar alltså en koppling mellan Carl Bildt och Martin Fredriksson  å ena sidan, och Martin Fredriksson och Amnesty International Sverige å den andra sidan. Han konstaterar, att Fredrikssons budskap till Amnesty Sverige är nästan identiskt med uttalandet, som den svenska utrikesministern vid den tiden, Carl Bildt gav i en intervju bara några veckor tidigare.

Vidare: Påståenden av ex-SÄPO agent Fredriksson och Carl Bildt att det är omöjligt att utfärda utlämningsgarantier är kompletta osanningar. Detta framgår av dokumenten i Riksåklagaren Anders Perklev svarsskrivelse till Högsta domstolen i mars 2015.

Fyra år senare, är Amnesty Sveriges inställning till Julian Assange fortfarande påverkad av den svenska regeringen. I ett uttalande nyligen till den svenska nyhetsbyrån TT, när företrädaren för Amnesty Sverige, Madelaine Seidlitz - kommenterade UNWGAD:s avgörande, bekräftade hon den (tidigare) svenska regeringens påståenden. I själva verket  överensstämmer innehållet exakt även med  Fredrikssons begäran i det tidigare  e-postmeddelandet:

Svenska sektionen anser inte att det vare sig är lämligt eller möjligt att kräva av den svenska regeringen att ge garantier för att Assange inte utlämnas till USA.

UNWGAD, FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, sorterar under FN:s människorättskontor i Genève, OHCHR. I fallet Assange   hamnade Sverige och Storbritannien i föga smickrande sällskap. Arbetsgruppen kritiserar i regel länder i de mänskliga rättigheternas bottenskikt, som Saudiarabien, Iran och Burma.


Researchgruppen och deras podcast

 Professor de Noli skriver att finansieringen av Researchgruppen är hemligt eftersom den är registreratdsom en del av  "Seppuku Media Ekonomisk Förening" , vars nominella ägare är Martin Fredriksson. Företaget grundades 2007 vid en tidpunkt då Martin Fredriksson arbetade åt SÄPO. Researchgruppen, under ledning av Martin Fredriksson,(nu under Mathias Wåg), har en podd som heter "Mina Specialintressen"

Programmet "Specialintressen" ger utrymme för politiska och geopolitiska åsikter och ställningstaganden som är  identiska med  de åsikter som vissa framstående svenska politiker har. Det handlar om samma politiker, som Wikileaks har avslöjat,  att ha lämnat information till den amerikanska underrättelsetjänsten, till exempel den  förre svenska utrikesministern Carl Bildt .

Podden har delat hård kritik mot Julian Assange och har tydliga antiryska vinklingar. - särskilt mot Vladimir Putin. Professor de Noli har tagit ett urval av de 22 sändningar  på en timme och redovisar resultatet.

T.ex. podcast del 16: Spionen som kom in från kylan.Den viktigaste gästen är Joakim von Braun, som enligt beskrivningen i programpresentationen har tidigare arbetat på SÄPO. Andra källor tyder på att han också arbetat på "Kontoret för särskild inhämtning" (KSI), som är den hemligaste delen av den svenska Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST. Von Braun är också en av grundarna till organisationen "Sveriges öga och öra", en förening med intresse för Sveriges underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia.
Det framgår väldigt tydligt av hela diskussionen i podden, att deltagarna betraktar Putin som en diktator bland de värsta i världshistorien och att han och de liksinnade nära honom har som mål att återupprätta Rysslands status som det var innan Sovjetunionen föll sönder. Ett avsnitt:

-. Det handlar om ideologi, att återupprätta den ryska hedern, stormaktsriket eller tsarriket. Man är ledsen för att när Sovjetunionen föll sönder, försvann Ryssland som stormakt.
-Putin och de som han har omkring sig, det är den gamla underrättelsetjänsten, gammalt militärfolk, de är väldigt nationalistiska helt enkelt. De känner  väldigt starkt för Ryssland, för att Ryssland ska bli en världsspelare helt enkelt.
-Det enda som de tittar på sin värdeskala är militärstyrka och möjligtvis då att man har en bra underrättelsetjänst. Medans värden som demokrati, miljö, folkhälsa och allting sådant där. Det fullständigt struntar de i.
-Och så är det väldigt viktigt att ha en ledare som är lite sexig utan tröja också.
-Ja. Visst.
- Det är lite Kim Jong varning på det där.
-Titta på Mussolini som red med bar överkropp
-Gör inte Putin det också
-Och Hitler som klappade på schäfervalpar.Det är samma gamla diktatorsstuk så att säga....
Demokratin i fara

Redan 2010 har det alltså avslöjats ett samarbete mellan SÄPO,CIA och FBI i ett annat fall utöver fallet Assange. Ett samarbete med främmande lands underrättelsetjänst,  som regeringen visste om men mörkade för riksdagen och svenska folket.  Detta fall uppmärksammades i utländska tidningar mer än i Sverige. En svensk utredning nöjde sig enbart  med att kritisera SÄPO "för en påtaglig undfallenhet inför amerikanska tjänstemän "

Det här är är ju skrämmande allvarligt!


  • Regeringen och SÄPO lyder under USA:s underrättelsetjänst i ovan beskrivna fallen.
  • Regeringen opererar utan att varken riksdagen eller det svenska folket får veta någonting.
  • Konsekvens : SÄPO får kritik 
  • En order från USA är viktigare än demokratin och mänskliga rättigheter?
  • Underrättelsetjänsten använder journalister för opinionsbildning?
  • Hur omfattande är "den påtagliga undfallenheten" i de fall och verksamheter som inte avslöjats av utländsk media eller andra alternativa informationskanaler?


DN - en pålitlig nyhetsförmedlare ?

I samband med den här historien får jag tvivla på DN:s pålitlighet som nyhetsförmedlare igen. I stället för undersökningen om förtroendet för gammelmedia kunde DN m.m. använt utrymmet för publiceringen av nyheten om SÄPO- journalisten och diskutera hur man kan garanterar journalisternas oberoende.Eller finns det andra journalister som inte vill, att vi pratar om det här eller att någon börjar gräva i ämnet.? Önskar innerligen att det inte finns fler journalister som har dolda arbetsgivare, svenska eller utländska.
Därutöver ger Hanna Kjöller en missvisande bild av FN:s ståndpunkt och dess legitimitet i fallet Assange. Enligt Hanne Kjöllers ledare låter (hennes egen) beskrivning av UNWGAD  mer som en beskrivning av en grupp aktivister än experter.

Samhällets etablerade röster och röster från oliktänkande samhällskritiker har ojämna resurser. Men det är väldigt synd om oss om vi inte uppmärksammar alternativa tolkningar av verkligheten.


Mer att läsa:

"Tweets, Martin Fredriksson, SÄPO" kan man hitta med bildsökning på diverse högerextrema sidor, som jag inte vill länka till.

Professor Marcello Ferrada de Noli:


Fallet Assange: Uppgifter raderas om och om igen
Assange in Sweden
..And in that context, the directive of the Swedish supreme court to prosecutor-general Perklev makes sense – there can be other higher-ranked judicial authorities reviewing the case soon, and Sweden’s supreme court justices want to make sure they come off as squeaky clean...
Starka reaktioner kring Fredriksson | Journalisten
Reaktionerna från Researchgruppen, RG, och andra är hårda. ”Researchgruppens inställning är att all journalistik i alla lägen måste stå fri från myndigheters inflytande”, skriver den på sin hemsida.
En gammal artikeln om händelser, som de flesta inte är bekanta med. Får mig att förstå hur vissa grupper tänker och handlar

20160318 Newsvoice (kopplingar till scientologer)
Hur många andra köpta journalister finns i Sverige?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar