14 mars 2020

Sverige kommer att drabbas hårdare än norra Italien



Hittar följande rubrik i Expressen: "Sverige kan drabbas som norra Italien". I själva verket är rubriken en underdrift. Den borde lyda: "Sverige kommer att drabbas hårdare än norra italien"  Några fakta:

Sverige har inga förråd av mediciner, medicinteknik, skyddskläder eller annan utrustning. Allt avvecklades samtidigt med privatiseringen, och landet är helt beroende av kontinuerlig import. 

Testverktygen börjar sina redan nu, och ingen vet längre, hur många som är smittade.  Planering och vettig resursfördelning blir svårare.

 Statistik 2018: Sverige har 2,1  vårdplatser per 1000 invånare, Italien 3,2. De som har flest: Japan 13,1, Korea 12,3, Ryssland 8,1, Tyskland 8,0. Finland har 3,3. Sverige har minst antal vårdplatser och intensivvårdsplatser i Europa. Och siffran skulle vara ännu lägre om de vårdplatser som hålls stängda på grund av personalbrist räknades in.

 Många länder har infört obligatorisk karantän för resande från vissa länder för flera veckor sedan.  I Sverige är det enskilda Individer och företag som har tagit egna initiativ. Arlanda i söndags: "Hostande passagerare från smittans centrum fick fritt lämna flyget i Sverige"

 När Italien hade långt under 100 fall av COVID-19, den 21-22 februari, tillkännagavs 9 kluster, som stängdes av: Alla offentliga sammankomster, skolor och barer stängdes, sportevenemang och gudstjänster ställdes in. 

Ingenting liknande har gjorts i Sverige. Våra myndigheter skulle infört restriktioner i de värst drabbade områden, för en vecka sedan eller helst ännu tidigare. För att inte sprida smittan vidare borde vi fått information, vilka kommuner och stadsdelar i Stockholm och Götaland är värst drabbade. Än idag har vi inte fått veta någonting.

Ändå har statsepidemiologen Anders Tegnell mage att påstå, att beredskapen i sjukvården är bättre i Sverige än i Italien. Utöver Tegnell och eventuellt några av hans medarbetare är det nog få som vet, vilka hemliga resurser Sverige har. Eftersom vi officiellt har brist på sjuksköterskor och minst antal vårdplatser i hela Europa.

Den italienske professorn Giacamo Grasseli, som samordnar intensivvården i Italien har sagt att Sverige borde vidta ”drastiska åtgärder” för att undvika en katastrof.  Vi kommer mycket snabbt att befinna oss i den situationen, som Italien har nu: Intensivvårdsplatser räcker inte till alla. För några dagar sedan var medelåldern på intensiven 55 år  på ett sjukhus i Italien. Den kommer att sjunka ytterligare: Platserna går till de, som har störst chans att överleva. Personer över 60 år och yngre personer med kronisk sjukdom tillhör inte den gruppen. Många får dö hemma. 

Smittan kan inte stoppas längre i Sverige eller något annat land i Europa. Den närmaste tiden kommer ett större antal människor smittas I Sverige än i många andra europeiska länderOm Sverige begränsade mobiliteten på alla tänkbara sätt nu, skulle sjukvården ha kapacitet att ta hand om de sjuka ett tag till. Att förbjuda folksamlingar på över 500 personer räcker inte. Att stanna där kostar många människoliv, helt i onödan.





Därför begränsar regeringen våra liv - den här coronakurvan avgör

"Platta till kurvan" Teorin bakom slagordet är i sin enkelhet lika genial och uppenbar som grafen som illustrerar det hela. Sakta ned virusets avancemang så att sjukvården kan och hinner ta hand om dem som behöver hjälp.
Köp lite arbetsro åt läkarna, myndigheterna och forskarna som jobbar på ett vaccin. Det här leder också i slutänden till färre dödsfall.


From a well respected friend and intensivist

/A&E consultant who is currently in northern Italy:
1/ ‘I feel the pressure to give you a quick personal update about what is happening in Italy, and also give some quick direct advice about what you should do...

...3/ The current situation is difficult to imagine and numbers do not explain things at all. Our hospitals are overwhelmed by Covid-19, they are running 200% capacity...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar