24 februari 2014

Verksamhetschef på BUP i Västmanland slår larmADHD-diagnoser på barn har ökat med 700 procent de senaste tio åren i Västmanlands län,  säger Philip Eskridge, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i landstinget Västmanland.

Makthavarna vill minska kostnaderna  för olika grupper av funktionsnedsatta; delaktighet utan stöd är melodin.. Verksamhetschefer och scientologer jublar och öser på. STV och DN hakar på trenden.

Googlar.http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2012/2012-3-28
Bonddotter läser läkemedelsstatistik och funderar: 

Stora läkemedelskostnader i åldersgruppen 0-14 år har bl.a. neonatal- och barncancervården. Men vilken annan diagnos än ADHD (och övriga NPF?) ger den stora skillnaden mellan män och kvinnor ? Skillnaden är mest iögonfallande förutom Blekinge i Hallands, Stockholms och Gävleborgs län.

 Kan det vara så att Västmanlands län ligger efter i utrednings- och därmed behandlingsstatisk för ADHD p.g.a bristande resurser? Och att Västmanland har  under de senaste åren börjat komma ikapp med regioner som satsat mer i utredningar? 

Enligt samma bonddotterlogik blir det ramaskri om ökningen av ADHD-diagos för vuxna kvinnor om några år . Många har kämpat utan hjälp. Många har fått en annan diagnos inom psykiatrin. Eller slarvmajan, som glömmer möten, har fått ett missbrukar-stämpel på pannan av de, som studerat sociologi i högskolan i 3 år. Kan vi, som äntligen fått hjälp och stöd slippa dessa rubriker om några år:
 "Neurotiska kärringar dopas med ADHD-mediciner" 


Artiklarna och statistik väcker även några fler frågor:


 • Både scientologer och STV använder Philip Eskridge som enda kunskapskälla. Vad har han för kunskaper i NPF - neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Phillip Mack Eskridge titulerar sig som psykolog, men är han legitimerad psykolog? 
 • Varför lider 15,57% av BUP-barnen i Västmanlands län av  depression, mani och bipolär sjukdom men bara 1,23% i Blekinge och 0,81% i Stockholm? Se tabell nedan.

 • Varför skriva om tyckande och tänkande, när det finns forskning och statistik att hänvisa till?

 • Varför har arbetssituationen varit svår för psykologer i Västmanlands län, när de omgivande områden inte har haft liknande problem?


 • -Länkar till statistik?? Om medicineringen har inte ökat med 700% under samma tid som diagnoser, har medicineringen minskat procentuellt. Förhoppningsvis får barnen stöd åtminstone i någon form, när en viktig bit av behandlingen saknas.


Senaste forskning, som jag har stött på: 

Om personer med diagnosen ADHD får medicin kan risken för att de är inblandade i allvarliga trafikolyckor minska. Det är självupplevd, att Concerta minskar risken för alla slags olyckor. Helst skall man ta medicinen en halv timme innan man vaknar. Mitt senaste i konsten av oavsiktlig självmisshandel: Nyvaken, när jag stressade iväg, snubblade jag på mina breda byxben och slog pannan mot ett skåphörn. 


Hur fungerar  ADHD- mediciner:

Låga nivåer av vissa signalsubstanser i hjärnan som reglerar muskelkontroll, uppmärksamhet, organisation, planering och beslutsfattande har fått samlingsnamnet  ADHD.  Dessa substanser kan öka eller utnyttjas mer effektivt med hjälp av centralstimulantia , vilket leder till många beteendemässiga och studierelaterade förbättringar.Läkemedel tenderar att öka uppmärksamheten, minska distraherbarheten och förbättra förmågan att fokusera. De gör det lättare att hejda sig och reflektera över konsekvenserna av ett beteende. Läkemedel lär inte någon ett nytt beteende, men gör det möjligt för personen att fokusera på nya färdigheter som han/hon lär sig. Metylfenidat beskrivs emellanåt som en amfetaminliknande substans, vilket är en beskrivning som inte är helt tillfredsställande.Metylfenidat och amfetamin påverkar primärt samma signalsubstanser i hjärnan och ger i viss grad likartade effekter, men det finns stora skillnader i substansernas potens, verkningsmekanism, och kemiska struktur.
Landstinget Blekinge

Barn- och ungdomspsykiatrin öppenvård

Vanligaste diagnoserna inom öppenvården i procent (diagnosfördelning, räknat på antal besök i procentandel av totala antalet besök inom den psykiatriska öppenvården)


Demenser och hjärnskador0
Missbruk och beroende av alkohol, narkotika och andra droger3,48
Schizofreni och liknande psykoser0
Depression, mani och bipolär sjukdom1,23
Ångeststörningar5,53
Ätstörningar, sömnstörningar11,48
Personlighetsstörningar0,41
Utvecklingsstörning11,27
Störning av specifika utvecklingsomr ex läs och skrivsvårigheter27,46
Beteendestörningar ex ADHD39,14Landstinget Västmanland

Barn- och ungdomspsykiatrin öppenvård

Vanligaste diagnoserna inom öppenvården i procent (diagnosfördelning, räknat på antal besök i procentandel av totala antalet besök inom den psykiatriska öppenvården)
ÅrReferens
Demenser och hjärnskador0,3
Missbruk och beroende av alkohol, narkotika och andra droger1,98
Schizofreni och liknande psykoser1,47
Depression, mani och bipolär sjukdom15,57
Ångeststörningar7,37
Ätstörningar, sömnstörningar12,76
Personlighetsstörningar0,17
Utvecklingsstörning8,54
Störning av specifika utvecklingsomr ex läs och skrivsvårigheter17,59
Beteendestörningar ex ADHD34,2
Övriga0,04

Länkar och mer att läsa:

Aftonbladets Richard Aschberg har byggt en hel artikelserie på sådana uppgifter, och Dagens Nyheters Nathan Shachar spred scientologiska fantasifoster om ADHD i en "nyhetskrönika" förvillande lik KMR-pressreleaser (vilket Dagens Medicins reportagechef Christina Kennedy och sedan även DN:s Karin Bojs påpekade)...
...deras ADHD-lögner bottnar i samma konspirationsteori. De sprids via försåtliga pressreleaser som spottas ut till medier, i Sverige via etablerade Newsdesk, och sedan lagras som ett flytande sopberg överst på informationsfloden när folk googlar efter fakta.
http://www.expressen.se/kultur/den-barnsliga-okunnigheten/

Självupplevd som lärling hos scientologerna för länge sedan: Att sjukdomar beror på förgiftningar i kroppen, och botas med dyra reningsprogram, är en del av scientologiläran.
 Kommittén för Mänskliga Rättigheter grundades 1969 i USA av Scientologi-kyrkan och psykiatriprofessor Thomas Szasz, världens mest kända psykiatrikritiker.
"Att ge friska barn kraftig narkotikapreparat är som alla förstår ett övergrepp. Det har inget med vetenskapen medicin att göra, utan är ren och skär förgiftning."...
..."SVT berättar: ”Alltfler barn får ADHD-diagnoser och efter en ökning på 700 procent slår nu Barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland larm..."
http://www.mynewsdesk.com/se/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressreleases/bup-adhd-droger-ges-mot-arbetsmiljoestoerning-i-stoekiga-klasser-964277– Diagnosen ställs efter en symtombeskrivning, som handlar om att barnet har svårt att koncentrera sig, är överaktivt och impulsivt och det kan man vara av olika skäl, säger Philip Eskridge, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i landstinget Västmanland.
Redan för 10 år sedan hade man kommit långt i forskningen. Källorna är otaliga idag.
Läkemedelsstatistiken för 2011 innehåller bland annat uppgifter om antal patienter och totala kostnader för olika substanser och läkemedelsgrupper. Kostnaderna fortsatte att öka för psykostimulantia som används bland annat mot ADHD, och immunsuppressiva medel som används i första hand mot reumatiod artrit.
Aftonbladets öppna livegranskning av psykvården. Landstingslistan Välkommen till landstingslistan! På Landstingslistan kan du se hur psykvården ser ut i din del av landet – och jämföra det mot andra landsting.


http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/verksamhetschef-slar-larm-efter-adhd-explosion-inte-bups-jobb-att-medicinera-mot-en-dalig-skola


Om personer med diagnosen ADHD får medicin kan risken för att de är inblandade i allvarliga trafiklyckor minska. Det visar en ny registerstudie från Karolinska institutet, som publiceras i vetenskapstidskriften JAMA Psychiatry.  30 januari 2014

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5770681MPH normalized brain dysfunction in medication-naive ADHD boys relative to control subjects in typical brain areas of performance monitoring, comprising left ventrolateral and dorsomedial frontal and parietal cortices. This could underlie the amelioration of MPH of attention and academic performance in ADHD.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139835/

 Författarna har letat efter enbaspoly-morfier (SNP) i hela genomet för 33 332 patienter med någon av dessa fem dia-gnoser. Patienterna har jämförts med 27 888 friska kontroller; samtliga från olika europeiska länder. 

http://pillerpengarpsykvard.idrottnyheter.com/

     

 Philip Eskridge är verksamhetschef för BUP i Västmanland. Enligt honom är det flera psykologer som den senaste tiden har valt att lämna BUP och det här beror på hög arbetsbelastning och låg lön. Samtidigt är det svårt att rekrytera till verksamheten.Varken Stockholm, Örebro, Uppsala eller Sörmland har problem att hitta psykologer.(2010)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=4057863

Ellinor Rönnholm i Kolbäck är en av många upprörda föräldrar som har hört av sig till P4 Västmanland för att berätta om vilka problem familjen stött på. (2011)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=4454337
3 kommentarer:

 1. Det du skriver om att ADHD är "låga nivåer av vissa signalsubstanser i hjärnan" är fullständigt häpnadsväckande - falskt. Läs gärna Pillerparadoxen av Whitaker och Deadly Medicines and Organised Crime av Götzche (från oberoende Cochraneinstitutet). Inte ens läkemedelsindustrin kan längre föra fram myterna om den "kemiska obalansen".
  Olov

  SvaraRadera
 2. Du har rätt. Traditionellt har man trott, att det handlar om brist på dopamin och nonadrenalin. I stället handlar det om dysfunktion i återupptagningskemin och där kommer metylfenidathydroklorid m.m.centralstimulerande preparat in.Läs gärna
  Dopamine dysfunction in AD/HD: integrating clinical and basic neuroscience research av Mary V Solanto :
  There is strong evidence that the catecholamines dopamine and norepinephrine are both important in the pathophysiology of ADHD, as well as in the mechanism of therapeutic action of stimulant drugs. Due to the known effects of stimulants in blocking reuptake of catecholamines and (in the case of d-amphetamine) facilitating their release, it has traditionally been believed that the stimulants compensate for catecholamine deficiency in ADHD. More recently, however, alternate hypotheses of a hyperdopaminergic and/or hyper-noradrenergic state in ADHD have been suggested. This paper will be limited to a review of the evidence for involvement of dopamine in mediating behavioral and cognitive symptoms and response to stimulants in ADHD, with implications for possible mechanisms.

  SvaraRadera
 3. Det där var historia. År 2016 har man kommit längre:
  Neurobiol Dis. 2016 Jul 27;95:194-203. doi: 10.1016/j.nbd.2016.07.024. [Epub ahead of print]
  The ADHD-linked human dopamine D4 receptor variant D4.7 induces over-suppression of NMDA receptor function in prefrontal cortex.PubMed comprises more than 26 million citations for biomedical literature from MEDLINE, life science journals, and online books. Citations may include links to full-text content from PubMed Central and publisher web sites.MeSH Database
  Journals in NCBI Databases
  Clinical Trials
  E-Utilities (API)

  SvaraRadera