31 januari 2016

Invandrarkritiska grupper?

Både Finland och Sverige har drabbats av dessa trupper. En kvinna med slöja knuffas ner med glåpord och hot, berättar ett vittne i en video. Vågar hon lämna hemmet idag? Killar med utländsk utseende får slag i ansiktet, oavsett om de är civilpoliser eller turister eller vem som helst som råkar vara på deras väg. Baseballträn. Tacka vet jag vapenlagarna och en del kontroll av dem. Nu var det tur, att även byggjobbare på väg till jobbet vet, att de kan få böter för en kniv, som sticker fram i fickan.

Jag har frågats, om jag är finsk rom någon gång. Tyckte tidigare , att det var bara roligt. Inte längre. Och varför skulle det göra någon skillnad! Där stod det en grupp romer med en ring poliser omkring sig sig som skydd för sina liv i vår stad. En del sover under bar himmel, och det är ingen som ser, vad som händer med dem.

Är det nödvändigt att plocka fram historieboken för grundskolan och repetera vad som var nästa steg på 1930-talet? Hängde lagstiftningen med? Deportationer har börjat redan lite smått.  Är inte min och din gräns för främlingsfientlighet, olaglig våld och anledning till aktiv motreaktion utan våld nåtts för länge sedan.?
Invandrarkritiska grupper pratas det om i media i samband med dessa händelser.Som  handlar faktiskt om främlingsfientlighet, lynchmobbning, våld och fascism.  Vad är det för aktiviteter som får plats i den definitionen, kritik är ju tillåtet i en demokrati? Återigen har medierna skäl att rannsaka sig. Ehsan Fadakar sammanfattar i en krönika Aftonbladet  om journalismen:

"Det är oerhört viktigt att medier granskar medier. Men även mediegranskningar ska hålla en journalistisk höjd. Man kan säga att en del av poängen är just det. Detta blir dubbelt så viktigt när granskningen i fråga handlar om att journalister inte gjort ett korrekt jobb. Hela yrkeskåren måste ut ur depressionen och börja på allvar visa skillnaden mellan seriös och oseriös journalistik. Enda sättet att möta den misstro som finns är att göra jobbet, göra det bra och göra det igen och igen. Detta gäller mig, mina kollegor och det gäller även Sakine Madon."
 Ehsan Fadakar på Twitter1 kommentar:

  1. Tyvärr har fascismen vuxit medan socialismen har tappat mark. Man kan fråga sig varför. Jag tror mig veta, men orsakerna är för många för att gå in på det här.

    /Skvitt

    SvaraRadera