10 juni 2015

Polischef i Helsingfors redan dömd för grova narkotikabrott?

Med hjälp av text, bild och tidningsurklipp berättar Studio HBL  rJanne Strang historien om Finlands överlägset mest korrupta polis – såvida åtalen stämmer.Publicerad: 05.06.2015 17.27 • Uppdaterad: 08.06.2015 13.01  ©Janne Strang 
Jari Aarnio f. 1957 är en av Finlands mest kända poliser, Inte bara för att han har gjort en lång karriär som narkotikapolis, från år 1999 som högsta chefen för narkotikapolisen i Helsingfors. Videon ovan sammanfattar hans tidigare mediahistoria.


Och nu lär han få ett eget kapitel i historieboken, av tidningarna att bedöma.. Aarnio  står åtalad för över 30 brott:  bl.a.  8 fall av grovt narkotikabrott, bedrägeri, tjänstebrott, tagande av muta och bevisförvanskning, grov penningtvätt, grovt skattebrott, grov försnillning och registeranteckningsbrott.


Den första domen mot den tidigare chefen för Helsingforspolisens narkotikarotel föll den 2 juni 2015. Mer kan det bli  i den omfattande rättsprocessen.

Trevoc-målet
Enligt åtalen ska Aarnio via en bulvan ha varit delägare i företaget Trevoc som sålde övervakningsutrustning till polisen. Samtidigt ska han som chef för Helsingforspolisens narkotikaenhet ha förberett och fattat beslut om polisens anskaffningar under åren 2009-2013.
Helsingfors tingsrätt dömde Aarnio till 1 år 8 månader ovillkorligt fängelse för grovt missbruk av tjänsteställning, registeranteckningsbrott och tagande av muta.Tingsrätten anser att Aarnio gjort sig skyldig till missbruk av tjänsteställning under åren 2009-2010. Brottet anses vara så allvarligt att han döms till ovillkorligt fängelse, trots att strafftiden är mindre än två år.Han döms också att förlora sin tjänst som kriminalöverkommissarie.


Grova narkotikabrott
I torsdags inleddes behandlingen av åtalen för grova narkotikabrott. Rättegången beräknas pågå till februari. Den allvarligaste punkten på åtalslistan är  smugglingen av minst 800 kg hasch från Nederländerna under åren 2011–2013. Att han köpt flera bilar och och gjort flera stora inköp till sitt villabygge och betalat med cash ser inte bra ut.

Elva andra personer står åtalade i härvan.  bland dem  finns  Keijo Vilhunen som anses vara ledaren för det kriminella gänget United Brotherhood. Han ska tillsammans med Aarnio och en åtalad kvinna ha fixat hundratals kilo hasch från Holland till Finland i blåa plåttunnor.

Fyra av dem andra åtalade är poliser som var Aarnios underordnade. De andra narkotikapoliser misstänks inte ha känt till Aarnios narkotikakopplingar.

Jari Aarnio nekar till alla åtal och anser att Centralkriminalpolisens män som lett utredningen varit hans gamla antagonister och därmed jäviga.

Det som sticker i ögonen, är att media och enligt tidningarna, även polisen har dömt Jari Aarnio på förhand. Här är det en läsare, som får påpeka, att ingenting är fakta, innan domen  fallit:


Aarnio drar med sin åtta i fallet
 Publicerad: 13.01.2015 09.49

Bland de åtta andra finns Trevocs vd Pasi Patamaoch ledaren för det kriminella gänget United Brotherhood, KeijoVilhunen. De övriga åtalade har spelat varierade stora roller i Trevochärvan Åklagaren yrkar på att de döms till straff som varierar mellan dagsböter och drygt tre års fängelse.
En kommentar av Vilhelm Franck:
Målet är unikt iFinland. Det är dock inte Aarnio som drar med andra personer utan polisen och åklagaren. Det är en tuff uppgift att bevisa brott ty de åtalade är faktiskt oskyldiga tills bevisen vägts. Enligt uppgift är materialet 30.000 sidor må långt, vilket låter som en överdrift om Aarnios skuld är så klar som åklagaren påstår. Följer med intresse. Jag frågar också varför det grövre brottet narkotika smuggling och försäljning ännu väntar. Den biten borde rimligtvis vara enklare Att bevisa.


Här ger läsaren ännu mer kritik, med rätta, får man väl säga:

Nya rafflande ingredienser i åtalen mot Aarnio
Sedan började de verkliga konstigheterna; sådant som att underlydande vid narkotikapolisen skulle ha lagt ut falska spår, att de skulle ha ägnat sig åt illegal telespårning, att de skulle ha tipsat utvalda journalister och på alla sätt försökt rikta bort alla misstankar från Aarnio, och försökt få det att se ut som om någon annan var den skyldiga. Och det är nog väldigt konstigt

 http://svenska.yle.fi/artikel/2015/05/19/nya-rafflande-ingredienser-i-atalen-mot-aarnio
Med ljus och lykta hittar jag till slut (bland de svenskspråkiga) en journalist, som har ett större perspektiv och kommer med frågor , som är värda att fundera:

Åbo Underrättelser 20 december, 2014 av Pär Landor:

Och till detta kommer misstanken: Aarnio blånekar till allt, men man får lätt känslan av att om han döms till maximalt straff kommer ändå inte allting att vara öppnat och utrett.Landets polisledning har naturligtvis suttit i krismöte efter krismöte nu.Vi är vana vid att kunna lita på polisen. Detta tillförlitlighetskapital har självklart devalverats nu. Finns det andra ”Aarnion” i polisorganisationen?Hur rekryterar man höga chefer inom polisen?Kommer polisen att komma ut med en korg ren tvätt efter att Aarnio döms, om han döms?Se, där några frågor Jari Aarnio aktualiserar.  Det har inte funnits den interna kontroll som måste finnas inom polisen.

Det smått märkliga i hela Aarnioprocessen är att uttryckligen denna polisiära självrannsakan inte har märkts speciellt tydligt.Ja, eller så berättar man inte om den.Om polisledningen vill höja förtroendekapitalet borde den komma med goda nyheter nu. Vi går ju inte på förklaringar som ”Fall som Aarnio kan inte hända igen”.Om man inte kan säga varför.   http://www.abounderrattelser.fi/news/2014/12/nastan-varre-an-pa-bio.html
Aarniohärvan på svenskahttp://hbl.fi/nyckelord/aarnioharvanInga kommentarer:

Skicka en kommentar