Vi kan bara konstatera, att det här partiet finns inte längre.
"...Visst är jag en demokratisk socialist. Jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyret.
-Och med tillförsikt, för nu vet människor vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret.-Jag är det på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla reformer som ni har skildrat som elak socialism men sedan slåss ni om att få äran av reformerna när människorna har fått erfarenhet av vad den betyder.-Visst är jag demokratisk socialist; som Brantling när han genomförde rösträtten; som Erlander när han byggde ut den sociala tryggheten och ATP. Det handlar om solidaritet och omtanke människor emellan"
S står inte längre upp för dem som har det svårast i samhället. T.ex när man talar om höjda skatter så talar man inte om rättvisa progressiva skatter utan indirekta skatter. Precis som Anders Borg gjorde.
Då återstår bara Vänsterpartiet för de röda väljare. Partiet har inte kompromissat utan varit trogen sina principer. Det har lönat sig. Även om analyser av de senaste Sifomätningar tar inte upp av någon anledning, har Vänsterpartiet ökar mest efter SD.
Vänsterpartiet har en önskeposition för närvarande.Ulf Bjereld uttrycker det så här:
" Jonas Sjöstedt kan sitta bekvämt på två stolar samtidigt. Som ledare för ett oppositionsparti slipper han ta ansvar för regeringen politik, samtidigt som han genom Decemberöverenskommelsen ges inflytande över just regeringspolitiken. Makt utan ansvar, och det utan att han ens bett om det och i en riksdag där högerpartier har majoritet. Jonas Sjöstedt nyper sig nog i armen då och då, för att kolla att han inte drömmer."
http://ulfbjereld.blogspot.se/2015/05/infor-kvallens-partiledardebatt-i-svt.html
Krisen i Socialdemokraterna är inte bara i Sverige, utan praktiskt taget hela Europa går back. Karl Grauers skriver i ETC:
"I land efter land backar partierna. Presidenten François Hollandes socialistparti gjorde ett bedrövligt lokalval i Frankrike i våras och partiet är långt från François Mitterrands glansdagar på 80-talet. Tyska SPD ingår visserligen i koalitionsregering med konservativa CDU men har inte haft förbundskanslerposten sedan 2005 då Angela Merkel tillträdde. Valet i Finland i april resulterade i ny regering utan Socialdemokraterna, och under senaste decenniet har S-hegemonin i Norge och Sverige definitivt brutits."
Den senaste chocken var Labours sämsta resultat på nästan 30 år. Labour , liksom socialdemokraterna i Finland har förts mot mitten, och därmed vunnit medelklassväljare. Men på sikt förlorat desto mer arbetarklassväljare.
Sammanfattningsvis kan sägas, att antingen får socialdemokraterna stå för sin ideologi och arbetarrörelsen eller bli betraktad som ett hjälparti för högerpolitiken och förlora sitt egenvärde och sin självständiga ställning för gott.
Se också :
Dagens Arena
Per Wirten:I arbetslinjens skugga
Arbetslinjen har trängt undan frågor om hur pengar, fritid och arbete kan fördelas mer rättvist. Det är dags att återvända till dem.
Jag vet knappt någonting om Thommy Berggren, men han beskriverfint i ord vad många av oss har funderat.
Pär Nuder har gjort samma resa som många andra höga socialdemokrater under senare år. Med varje ny resenär sker resan allt mer obehindrat och alltmer befriat från skamkänslor. Den ena toppsossens tvärsprång över till att uppbära lön för att företräda kapitalets intressen gör samma steg mer naturligt och ångetsbefriat för nästa toppsosse. moraliska och politiska barriärerna är nu helt nedrivna.
Berggren: -- Jag menar, att om man är Socialdemokrat... . Politiskt engagerad i någonting. Som jag såg på min far, så var det ju en sak som man förde med sig precis som jag är en konstnär. Det är ju en sak jag för med mig hela mitt liv. jag kommer ju dö med vissa idéer om att det ska man inte göra helst och det skulle man göra och där skulle man kunna förbättra.
Hedenmo: -- Och dom du namngav här, vad är problemet menar du?Berggren: -- Dom går ju över till näringslivet. Dom står ju med portföljerna. Jag såg Östros stå och stamma om att bankerna ska inte röras och, vad heter det, bonusarna ska vara kvar. Jag säger att dom som tar itu med den ekonomiska demokratin inför valet, kommer att vinna valet...
S långa väg till dagens politik börjar på tidigt 1900-tal då man tog avstånd från revolution och sa att man skulle vara ett reformistiskt parti. Man skulle skapa ett socialistiskt samhälle genom parlamentariska reformer. Men man skulle inte skapa ett kommunistiskt samhälle för det förklarade man vara ett samhälle med diktatur.
SvaraRaderaDen som inte kan marxistisk teori och terminologi förstår inte att det S då sa var helt befängt därför att
1. Ett socialistiskt samhälle innebär ett klassamhälle där arbetarklassen har tagit makten och borgarklassen fortfarande finns kvar, men under arbetarklassens diktatur. Det kallar marxister för den demokratiska diktaturen därför att arbetarklassen är i majoritet. Det är således inte kommunismen som är en diktatur därför att det finns då inte kvar någon klass att utöva en diktatur över. Det är ju ett klasslöst samhälle.
Man snubblar på sin egen retorik, med andra ord.
2.Man kan inte med parlamentariska reformer ta makten från borgarklassen och därför hade man alltså redan i början av 1900-talet tagit ställning för et bevarande av det borgerliga klassamhällets bevarande.
Det här har sedan inneburit att S har drivit en radikal politik med reformer som gynnat arbetarklassen så att udden har tagits av de mer revolutionära inom arbetarklassen. Men så snart radikalismen har försvagats inom arbetenas led har S drivit en mer högerorienterad politik. Därför har S svängt lite fram och åter under det senaste seklet, mellan vänster- och högerpolitik. Och utan S hade kanske arbetarklassen någon gång på 20-talet gjort en revolution, inte bara i Sverige utan även i Tyskland. Hitler hade aldrig kommit makten och världen hade kanske sett helt annorlunda ut.
Man kan ju fråga sig varför S framtidsvision av drömsamhället är ett socialistiskt samhälle, ett samhälle där man stannar på halva vägen och bevarar en borgarklass som man vet per automation skulle återta makten. Varför stanna på halva vägen? Varför inte ha som mål att arbetarklassen en gång för alla gör sig av med förtryck och inför en absolut demokrati som inte är i behov av något parlament för att styra upp motstridiga samhällsintressen när sådana inte längre finns kvar?
S är ett borgerligt parti och har så varit de senaste 100 åren. I dag är det bara namnet kvar av vad som har varit när det drev en politik som skulle förhindra arbetarklassens revolutionära maktövertagande en gång för alla. I dag ser inte S någon sådan risk längre. Men det kan svänga "över en natt". Då kommer de inte att ha någon politik att förhindra det med, lika lite som de andra borgerliga partierna.
Risken finns också för ett annat scenario inom överskådlig tid och det är att fascismen tar över. Och där har inte S någon klar ideologi att bemöta fascismen med. S politik är ju snarlik, att förneka att klasser faktiskt finns och att klasser har motstridiga och oförenliga intressen. S politik handla ju mest om klassamarbete och förhandling i samförstånd. Steget därifrån, ideologiskt, till att förneka klassers existens är ju inte långt.
/Skvitt