14 april 2016

Nordeas ägarkedja slutar ganska lustigt

By Ian Macky (http://ian.macky.net/pat/map/camr/camrblk.gif)
 [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
Kommentar av Ismo Virta i finska tidningen "Talouselämä"(Näringsliv)

Nordeas ägarkedja slutar ganska lustigt

Holdingbolag som säljer förvaltningsbolag i skatteparadis hävdar, att de är helt omedvetna om ändamålet för vilka företag används. Mossack Fonseca hävdar att han inte ens känner en del av personer som har kopplats till hans företag de senaste dagarna.
Med samma logik försvarar bankerna sina klienter .


Företaget tvättar sina händer genom att säga att de bara skapar företag till sina kunder. De gör sedan vad de vill med sina förvaltningsbolag, 
På det sättet läggs ansvaret formellt i slutet av ägarkedjan. De personer, som via bank har köpt en mycket komplex affärskedja av Mossack Fonseca eller liknande företag. Dessa företag är så vänliga, att de erbjuder förvaltningsföretaget sina egna medarbetare som ansvariga, så att de ursprungliga ägarna syns inte. En av de ansvarige var i företagsledningen i 8 år- efter sin död. Men det gick också bra.
Bankerna är nu formellt ansvariga att fastställa ursprunget av pengarna. Det är just denna skyldighet, som till exempel Nordea inte har varit framgångsrik med. Även ett barn förstår varför man skaffar förvaltningsbolag, som gömmer de egentliga ägarna. De används för penningsstvätt av kriminellt förvärvade pengar eller för att gömma undan skattemyndigheterna inkomster av ursprungligen legitima pengar. Båda skälen är brottsliga.
Nordea som har hamnat i löpsedlar nu har en lustig ägarkedja. Den är offentlig och inte ens särskilt lång.Nordeas i särklass största aktieägare är Sampo. Sampos i särklass största aktieägare återigen är Solidium. Och den enda ägaren av Solidium är återigen - den finska staten.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet!

    Jag antar att detta är ett relevant inlägg i sammanhanget: https://eaqhan.wordpress.com/2016/04/14/vinst/#comments

    /Skvitt

    SvaraRadera
  2. Javisst.Undrar hur man får kommentarsfältet att funka med riktiga länkar. Får studera Blogger-sidor. Det är bra att få mer att läsa i de ämnen som är intressanta. Och det gäller när man pratar om Big Money, oviljan till transparens och allas våra skattepengar.

    SvaraRadera